Toekomstige collega: Ruben
“Ik wil zo open mogelijk over alles praten. Het eerlijke verhaal blijven vertellen, geen verborgen agenda's, gewoon alle kaarten op tafel.”
Ruben heeft mooie stappen gemaakt en is sinds een jaar casemanager verzuim bij OGD. Hij vertelt hoe hij zijn functie en het werken bij OGD vindt.
Wie ben je en wat doe je precies?
"Mijn naam is Ruben, ik ben 28 jaar oud en op het moment ben ik casemanager verzuim. Buiten mijn werk hou ik zelf heel veel van sporten: boulderen, squash, padel, snowboarden. Ik heb veel affiniteit met beweging en merk dat het veel invloed heeft op mijn mentale gesteldheid. Als ik een week niet heb gesport, dan merk ik dat direct. Ik heb dan meer energiedipjes in plaats van pieken. Een combinatie van cardio en kracht werkt het beste voor mij."
Je bent niet als casemanager verzuim bij OGD begonnen, hoe ben je bij die rol terechtgekomen?
"Klopt, ik ben begonnen bij OGD als medewerker finance, terwijl ik nog aan het studeren was. Dat heb ik een paar maanden gedaan, totdat ik een berichtje kreeg van de HR-manager met de vraag of ik recruiter wilde worden. Ik was wel benieuwd en ben dan ook geswitcht van finance naar recruitment.
Toen ik eenmaal mijn opleiding ‘Human Resource Management’ had afgerond, heb ik de stap gemaakt naar HR-adviseur en uiteindelijk heb ik de stap richting casemanager genomen. Voordat ik casemanager werd, had ik nog geen ervaring als casemanager, maar dus wel als HR-professional. De theorie die je moet kennen als verzuimmanager of casemanager was nieuw voor mij en heb ik mezelf goed in moeten onderwijzen. Inmiddels begeleid ik mensen zo goed als mogelijk weer richting herstel!"
Wat trok je aan in de rol van casemanager?
"Wat mij trok, was dat het een stuk van HR was dat ik nog niet goed kende, daarom leek het me juist interessant. Het is een rol waar je veel moet nadenken, alert moet zijn en moet balanceren tussen werknemer en werkgever. Je hebt het over de gezondheid van iemand, maar we oordelen er niet over. Beide partijen moet je begrijpen en de partijen moeten elkaar ook begrijpen.
Ik ben vaak degene die een vertaalslag moet maken en juist dat vind ik interessant. Gespreksvoering is ontzettend belangrijk en ik ontwikkel me daar nog steeds in.
Verder werk ik met veel verschillende professionals samen zoals bedrijfsartsen, casemanagers vanuit de arbodienst, coaches en arbeidsdeskundigen, wat ook tof is."
Wat is jouw visie?
"Ik heb een visie op verzuim en dat is: de weg van ziekte naar herstel gaan we samen aan. Daar zit een dubbele verantwoordelijkheid in. Ik vind dat je je als werkgever zo goed mogelijk moet opstellen, meewerken en alles moet faciliteren om iemand zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen. Maar ik vind ook dat je als medewerker een belangrijke rol hebt.
Wat ik belangrijk vind, is transparantie: elkaar meenemen in elkaars belevingswereld, zodat je open en eerlijk een gesprek kunt voeren. Anders bestaat de kans dat je dingen voor elkaar gaat invullen. Ik wil zo open mogelijk over alles praten. Het eerlijke verhaal blijven vertellen, geen verborgen agenda's, gewoon alle kaarten op tafel."
Wat is OGD voor een bedrijf?
"Het is een bedrijf waar openheid en eerlijkheid veel terug te zien is. Omdat ik dat belangrijk vind, vind ik OGD een fijn bedrijf om voor te werken. Het zorgt ervoor dat je niet, of in ieder geval minder, langs elkaar heen praat wanneer je open en eerlijk naar elkaar bent.
Verder vind ik het leuk dat je serieuze projecten kunt oppakken, maar dat je daarnaast veel kunt sporten met collega’s omdat OGD verschillende clinics organiseert. Die balans werkt goed voor mij.
Verder kwam ik uit de finance sector en was het best wel een cultuurshock. Dat zat hem vooral in de manier waarop collega's onderling met elkaar praten, maar ook hoe dingen in het algemeen worden aangepakt. Het hoeft allemaal niet tien keer overlegd te worden voordat je een project start. Soms start een project zelfs te vroeg. Dat is niet altijd handig, maar het laat zien dat er initiatief genomen mag worden bij OGD."