Toekomstige collega: Samuel

Ik ben constant aan het leren, zowel 'on the job' als binnen de cursussen.

Samuel is een OGD’er en komt uit Eritrea. In maart 2018 kwam hij naar Nederland. Sinds mei 2021 werkt hij bij OGD als servicedeskmedewerker.

In Eritrea heb ik civiele techniek gestudeerd. Vervolgens heb ik zowel in Eritrea als in Zuid-Soedan als bouwkundige gewerkt. Vanwege de politieke situatie daar ben ik gevlucht.
Nadat ik mijn verblijfsvergunning had gekregen, heb ik me volledig gericht op het ontwikkelen van mijn Nederlands. Tegelijkertijd ging ik op zoek naar verdere mogelijkheden om mezelf te ontwikkelen en mijn normale leven te beginnen. Daarom legde ik contact met verschillende organisaties zoals New Dutch Connection en UAF.

Sinds 2019 helpt het UAF mij. Zij sturen mij informatie, zoals vacatures. Eerder dit jaar kwam er een vacature bij OGD langs. Ik was meteen enthousiast; ik wilde graag in de ict werken en de vacature sprak me aan. Na twee sollicitatiegesprekken in het Nederlands was ik aangenomen!

Alles in het Nederlands

Vol goede moed begon ik in mei van dit jaar aan de bootcamp, de eerste trainingsmaand voor servicedeskmedewerkers van OGD. Dat bleek pittig, pittiger dan ik had verwacht. De trainingen waren volledig in het Nederlands en ik begreep niet alles van wat er gezegd werd. Bovendien wist ik in het algemeen wel hoe computers werken, maar kende ik veel specifieke termen niet. Al helemaal niet in het Nederlands.

Voordat ik bij OGD begon had ik tijd voor cursussen Nederlands en was mijn Nederlands beter dan dat het nu is. Eenmaal bij OGD merkte ik dat ik mijn energie en concentratie vooral moest steken in het begrijpen van ict. Door de pandemie bleef het contact met collega’s bovendien beperkt tot Teams-meetings.

Constant aan het leren

Mijn start bij OGD was dus lastig, maar ik wist me aan de situatie aan te passen. Ik besprak met mijn teamleider hoe OGD me hierbij kon helpen. Ik werk nu in het Engels met internationale klanten en volg bijna alle cursussen buiten OGD, zodat ik een vergelijkbare cursus in het Engels kan volgen. Ik ben nog constant aan het leren, zowel ‘on the job’ als binnen cursussen. Zo ben ik nu aan het leren voor mijn AZ-900 examen en heb ik laatst ITIL4 en MS900 gehaald.

Ik zie mijn toekomst bij OGD

Ik heb gemerkt dat ik echt van ict houd. Ik ben nu op zoek naar de richting waarin ik me wil specialiseren. Ik dacht eerst aan softwareontwikkeling, maar dat trekt me toch niet zo. Ik ben me nu aan het verdiepen in de netwerkkant. Ik vind het leuk om diep in de ict-omgeving te duiken. Maar wie weet kom ik uiteindelijk achter een hele andere passie.

Ik zie mijn toekomst wel bij OGD. Hier kan ik mij ontwikkelen, specialiseren en, ook niet onbelangrijk, werk ik met fantastische collega’s. OGD’ers ondersteunen je en helpen je beter te worden. Het zijn gewoon aardige mensen! Verder heb ik er vertrouwen in dat ik mijn Nederlands blijf verbeteren en dat het over een jaar beter is dan het ooit is geweest.